Countdown

torek, 6. januar 2009

Nuklearne

elektrarne... (v nadaljevanju NE)

Pri goegrafiji smo se danes pogovarjali o energiji, elektrarnah in kasneje prišli tudi do NE. Sicer so kaj več povedali samo tisti, ki se jim zdi, da je NE dobra rešitev, tako da nisem mogel ugotoviti, kakšno mnenje o NE prevladuje v razredu, vendar smo ostali ugotovili, da ima NE veliko prednosti(pred HE); več delovnih mest, manj onasnaževanja, okolje se ne spremeni veliko... Pa še velik več štroma proizvede. ČE bi imel še eno, bi lahko rešili veliko energetskih težav.

Ampak ne. Folk je tuk ****, da tega ne bi nikol pusil. Zato ker baje to full seva. Sicer nihče ne ve kuk oz. kaj to sploh pomeni. Ampak ne. In ker lahko baje to raznese. A za vsako stvar preden jo kupite pogledate, kaj se je zgodil z podobno stvarjo ki so jo naredil v Rusiji? In med tem, ko folk to misli, ima vask v žepu svoj kurčev mobitel, ki ga vsak dan tuk obseva, da bojo čez 100 let že vsi nepolodni...

NE(k) je cool.

Tak je to.

Peace!!!

35 komentarjev:

Vid. pravi ...

jst sm ZA NE!
HE so pa kurac.

Unknown pravi ...

Se strinjam s Draxom.

Vid, a ti bi pa brez elektrike živel? :D

Anonimni pravi ...

Po eni strani če pogledaš lahko en nesposoben človek v NE zajebe celo Slovenijo, kaj Slovenijo, pol evrope!
Po drugi strani pa moreš bit zato res rus (v černobilu so odklopili večino varnostnih sistemov v reaktorju), ki ga boli določen del telesa za kakšno ekologijo al pa kej podobnega.. oni itak gledajo samo na svoj gospodarski razvoj.

Drax pravi ...

Sam pomoje v NE ni zaposlenih velik nesposobnih ljudi. Oz. jih sploh ni.

Dreca pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Anonimni pravi ...

mogoče jih ni vlk sam jih tut nerabi bit vlk. Kot nesposobni pa ne mislim le neizobražene, ampak tudi take, ki bi se v kakšni krizni situaciji odzval tak, kot to od njih ni pričakovano - poglej primer černobila na googlu, reakcije "strokovnjakov"

Lenart Senica pravi ...

Áko bi bilí ználi iz človéškega neúmja tvaríti to edíno kúrbo, ki se pustí šlátat, uffff, bilí bi pólni nóvcev in nabôjev negatívnih bi biló čez glavó!

Le vkup, le vkup, ubóga gmájna!

Anonimni pravi ...

sej nerabimo tvorit elektrike.. Jo mamo še preveč. Samo naučit se mormo z njo razpolagat (npr. ulične svetilke pa nažgane luči v trgovini, ko jih noben ne rabi )

Unknown pravi ...

z elektriko pa res ne špraramo. Smo pa slovenci vsaj tolk, da avtocest ne osvetljujemo, čeprav se po sloveniji brezveze osvetljuje mnogo stvari.

Vid, pardon. Ti si za NE, sem te narobe razumel. :)

Drax pravi ...

Dejstvo je, da imamo v Sloveniji elekrtični primankljaj. ZAto jo mormo tud uvažat. Ena NE bi to rešla, pa še prodajal bi jo lahko...
Biznis.

Je pa res, da je velik štroma porabljenega za brez veze.

CyMaN pravi ...

Komentar

CyMaN pravi ...

No, sej se hecam.

Da še js dodam svoja 0.000e^-2 €: NEKK prestrokturira delež za posamzna državna območja, če bo pa še premal, pa še en blok.
Sicer pa ne rabimo novega bloka, če bi z energijo delal malo bolj varčno.
Smo 2. najbolj svetlobo onesnažena država na svetu, takoj za Belgijo, kakor je že Robi povedal + Vatikan ipd. na šteje.

Drax pravi ...

No hvala za Komentar. :D

JA, osvetljitv cerkev, trgovin, itd. bi lahko mal omejil.

Anonimni pravi ...

sam men ni jasn ka ti bo npr. cerkva osvetlena ponoči? Bo pol folka se vstal sred noči da bojo osvetleno cerkvico gledal? ajd, ob praznikih nej bo sam drgač pa res.. sploh nevemo kolk si škodimo

Unknown pravi ...

Sam je pa pol spet tut res, da ponoč je elektrika zlo pocen ker se ne rabi toliko kot zjutraj in čez dan (za industrijo, gospodinjstva, tralala...) in tut elektrika ne more stat, nuklearka pa more skoz delat na muč.

CyMaN pravi ...

Tole ni čist res, elektriki je vseeno če kam gre ali ostane v žicah, za nas je važno, da je v omrežju.
Splošno mnenje je, da se mora porabljat, pa ne drži. Drži samo za ekonomiste, ker brez razsvetljave ni $$$ za določene žepe.

A ste se kdaj vprašal kolko denarja damo (dajo naši starši) za javno rezsvetljavo? Od kod pa mislite da gre vse to?

Unknown pravi ...

cigler midva se boma jutr pomenla :D

anžE pravi ...

Tole z viškom pač ni res. Včasih morajo elektrarne celo plačati industrijskim porabnikom, da porabijo odvečno elektriko.
Ne morejo si privoščiti nestabilnosti omrežja, ki ga takšen višek povzroča. Seveda do takšnih dogodkov pride izjemno redko.

Sicer pa NEK nima nekega master switch-a, ki bi nahitro izklopil hlajenje in bi se sredica stopila. Je še precej varovalk vmes ;)

Drax pravi ...

JA sej sem reku, da je to brez veze. To naj bi blo tudi, tko kot v trgovinah, zato, da bi bilo manj kraj...

Robi elekrika ni zato ker se je manj rabi cenej, ampak zato, da bi gospodinjstva več uporabljala ponoči iz razloga ki si ga navedel. Sam obrneš :D

Cy, sam če ti proizvajaš pa pošiljaš v omrežje pa noben ne vzamme, pol ni dober...

Anonimni pravi ...

Ja manj kraj ja... luči v trgovinah jim samo pomagajo ker lahko 2 vreče nesejo, nerabjo v eni držat svetilko =)

Unknown pravi ...

al pa petrolejko :D

Anonimni pravi ...

ne.. petrolejka ni kul ker ti lahk začne vn curet pol pa sled puščaš za sabo

CyMaN pravi ...

No, kam pa je šla potem vsa elektrika pred še recimo desetimi ali pa dvanajstimi leti, ko se je za javno razsvetljavo porabilo 10% tliko energije, kot se je danes?

Ja drax, saj sem povedal za koga je dobro.

Samo ne mi s tem, da so ponoči viški. Kdo od vas ponoči ugaša glavne porabnike (hladilniki, skrinje)? Pri nas damo perilo prat zvečer, pa je zjutri oprano. Večje tovarne laufajo 24/7, vsa računalniška omrežja, serverji, železniški promet porabi ponoči približno enako energije kot podevi ... Porabnikov je VEČ KOT DOVOLJ!!!

CyMaN pravi ...

"cigler midva se boma jutr pomenla :D"

A to je grožnja?

Drax pravi ...

Ja, sam je dejstvo, da je tovarne več štroma porabijo podnevi. Zato je tud pocen tok ponoč...(sem že napisal)

SaXsIm pravi ...

V NE se zaposli veliko ljudi. Zato ker znotraj objektov, v katerih ljudje delajo določena dela, obstajajo radiacije, ki niso posledica naravnega sevanja. En delavec lahko prejme samo določeno dozo radiacije, zato more za isto delovno mesto zaposlenih več ljudi. Slaba stran tega je, da po izpostavitvi dovoljeni količini radiacije delavec surfa po internetu, ker ga ne moreš kar domov poslat. In to je slabost komplet elektrogospodarstva Slovenije. Elektrarne imajo največje "pipce" v internet pa jih še zmer filajo do onemoglosti.

Po drugi strani, v energetiki je "gnar." Veliko denarja. Elektrika se ne draži zaradi tega, ker se s sedanjimi cenami ne pokrije proizvodnje in investicij, temveč zato, ker nas želijo opozoriti na nesmotrno potrošnjo. Pa tudi zaslužiti obenem, seveda. Drugače pa je v energetiki sedaj čas za investicije, ker je denarja resnično kot "dreka." Četudi ne bomo rabili vse proizvedene energije, ali pa bomo celo postali zelo varčni. Redundanca nikoli ne škodi, zakupljene rezerve v tujini pa so drage (pa še kadar jih rabiš, niso na voljo ker jih potrebujejo ponudniki sami). V končni fazi pa se lahko energijo vedno izvaža, ali pa zmanjša proizvodnjo iz okoljsko manj spremljivih virov. Zato je še en blok pri NEK way to go.

anžE pravi ...

"Porabnikov je VEČ KOT DOVOLJ!!!"

Ziher?
http://www.upo.eles.si/files/eesituacija/52.08.teden.pdf
P_min=900MW, P_max=1500MW
Pa še ena stvar je pomembna pri gradnji novega bloka - elektrike ne bomo več delili s Hrvati, saj bomo vzeli pomoč iz evropskih skladov. Torej za Slovence pomeni nov blok vsaj +100%. Če uporabimo še novejše tehnologije kot trenutno...
Imaš pa v NEK-u po nepotrebnem zaposlenih kar precej pijavk, ki samo vlečejo denar (informacije iz prve roke).
Ker je že reko "znađi se"?

Anonimni pravi ...

Druže Tito =)

Drax pravi ...

Ti Šoln si skor več komentiru, kot sem jaz objavu ;D.

Mujo. Al pa haso. Ne vem zdej

CyMaN pravi ...

Anže, jebiga, včasih ponoč ni skor noben elektrike jemal oz. dosti manj kot danes, pa se ni noben sistem sesul.

Nekaj tukaj NE štima?

Unknown pravi ...

politika

anžE pravi ...

CyMaN:
"včasih ponoč ni skor noben elektrike jemal oz. dosti manj kot danes, pa se ni noben sistem sesul."

In jaz naj to verjamem na lepe óči?
link please.

Zanimivo branje:
http://en.wikipedia.org/wiki/Northeast_Blackout_of_2003

Torej elektrika se porabi približno sekundo po tistem, ko jo ustvarimo. Če pride do viška - laufaj ti 1,5V žarnico na 3V baterijo :)

CyMaN pravi ...

Ok, ne bom govoril, možno.

Zagovarjam samo moje stališče, da javna prekomerna razsvetljava ni nujna, da lahko sistem laufa.

Iz tega sledi tudi moja trditev. Pred desetimi, petnajstimi leti je bilo 10x manj osvetljevanja kot danes, NEK pa deluje že 30 let.

Razloži prosim.

anžE pravi ...

A zdaj naj jaz argumentiram tvoje trditve?
"Pred desetimi, petnajstimi leti je bilo 10x manj osvetljevanja kot danes"

Ne pretiravaj. Ali pa podpri z uradnimi podatki.

Sicer pa nisem nikoli trdil, da javna osvetlitev drži sistem pokonci. Kvečjemu so to veliki industrijski porabniki. Osvetljevanje je kaplja v morje, kljub tvoji čustveni navezanosti na nebesni svod.

CyMaN pravi ...

"Osvetljevanje je kaplja v morje, kljub tvoji čustveni navezanosti na nebesni svod."

A naj ti verjamem?
Podpri z linki, prosim.